21 d’agost 2009

La Coll@nada no és una collonada

El millor de la Festa Major -l'únic que a aquestes alçades ens pot sorprendre- són els actes de la Coll@nada. No ho dic jo sol. Ho diu més de la meitat dels que han respost l'enquesta de l'anoiadiari.cat. Amb les prevencions amb què cal prendre's les enquestes dels diaris digitals...
Algú podria dir que són transgressors. Jo crec que desinhibits és l'adjectiu que més els escau. La transgressió té connotacions negatives, de violació d'una llei o de subversió d'un estat de coses. Les rastes, els gossos plens de puces, la litrona i tombar contenidors són transgressió o subversió. El que fan els de la Coll@nada és desinhibir-se, deixar anar la creativitat que porten a dins i contagiar tothom. Per això el seu públic és transversal; d'edat i també de coco. I per això el seu públic és actiu i no passiu.
Els han retallat l'assignació, com a tothom, i responen enfotent-se'n una mica, creativament, quan podrien respondre amb una transgressió.
M'agraden també perquè incomoden el poder. El poder sempre se sent incòmode quan les iniciatives d'èxit no sorgeixen d'ell mateix i a més no pot controlar-ne els límits. Passaran algun dia de la desinhibició a la transgressió?, deu pensar el poder.
I també m'agraden perquè els coneixem tots i sabem que són gent amb bones intencions. I que són el centenar de joves que ho mouen tot a Igualada. Que en un poble petit hi hagi cent joves que ho moguin tot, és habitual. És així com funcionen els pobles petits. Però que darrera de tot el que es mogui en una àrea de quaranta o cinquanta mil persones hi hagi sempre els mateixos cent joves ja no és tan habitual. M'agradaria tenir temps per preguntar a aquests joves, un per un, de quantes entitats formen part i en quantes activitats participen al llarg de l'any. En sortiria un bon treball sociològic.