23 de setembre 2009

Benach honora el seu càrrec i la política

Sopar de col·laboradors de l'anoiadiari.cat amb el President del Parlament, Ernest Benach, a l'Ateneu. Veníem d'una conferència molt interessant del mateix Benach al Teatre de l'Aurora sobre el projecte Parlament 2.0 i, d'una manera més general, sobre la política 2.0.
Em va agradar, el Sr. Benach. Es creu la seva professió i el seu càrrec i hi posa entusiasme. Segur que això no hauria de ser un mèrit a destacar, però tal com està el pati... També em va sorprendre agradablement que el seguici de la segona autoritat del país passés absolutament desapercebut, tant al llarg de la conferència al Teatre de l'Aurora com després al sopar. Tampoc no caldria destacar-ho, però tal com està el pati...
Tot i que al sopar hi havia gent del seu partit i gent que sense ésser-ho podia mostrar afinitats amb Esquerra, en cap moment va deixar d'exercir de President del Parlament. La trentena de col·laboradors vam correspondre-hi tractant-lo de vostè en tot moment.
Les seves respostes a preguntes de tota mena va ser clares i contundents. Fins i tot quan en més d'una ocasió va haver de dir que no podia dir res més. Fins i tot quan amablement però amb vehemència va contradir l'opinió d'alguns dels assistents. Jo mateix vaig fer-li una pregunta sobre la desafecció de la societat catalana pel sistema de partits que algú altre hagués respost amb dosis de demogògia i partidisme. Ell va ser directe i equànime. Els mateixos partits han d'impulsar una llei electoral i una llei de finançament dels partits polítics. I va ser clar en manifestar que molts dels mals dels partits els resoldrà la gent jove que puja.
No és especialment dels meus (a hores d'ara ja no sé qui són els meus), però segurament en Benach és del millor que tenim a la política catalana: conviccions sòlides però tocant de peus a terra, passió per la feina que fa i pel càrrec que ocupa (no pas per la cadira en què seu), obertura a la societat, i proximitat a l'interlocutor però sense oblidar-se que és la segona autoritat del país.
Benach, tal com el veig, és dels pocs polítics que saben separar càrrec institucional i partit gràcies al qual hi han accedit. Ben poques vegades l'he sentit manifestar-se en qualitat de membre d'Esquerra. Potser el President del Parlament han de ser equidistant i no pot fer-ho mai, de parlar en tant que membre d'un partit, però els membres del govern ho són del govern de tots els catalans i massa sovint es manifesten en clau partidista.
El cas és que Benach honora i dignifica el càrrec que ocupa i és dels pocs polítics dels quals no podem parlar malament perquè mai no li hem sentit dir cap bestiesa. I tal com està el pati...